Logo De Denkruimte - Justine Pardoen

Filosofie en biografie in De Denkruimte

Justine Pardoen @DeDenkruimte filosofisch practicus

Als praktisch filosoof en biografisch coach voer ik denkgesprekken met je over je eigen leven. Het geeft je de kans even stil te staan bij wat je nu eigenlijk echt wilt en waarom je doet wat je doet. Soms is dat nodig om nieuwe stappen te kunnen zetten, belangrijke beslissingen te kunnen nemen, of om terug te kijken en meer inzicht te krijgen in hoe jouw gewoontes en denkpatronen eruit zien. Wat in de weg zit, ruim je op. Maar je kunt ook oude dingen bewaren of omvormen.

Ook leid ik Socratische gesprekken, bijvoorbeeld met leerlingen in de klas. En je kunt deelnemen aan open avonden autobiografisch schrijven. Op deze avonden schrijf je voor jezelf steeds een pareltje om te bewaren en om te delen, zonder dat je nu meteen een heel levensverhaal schrijft. Het is meer een soort schatgraven, zonder dat je er meteen mee naar het museum hoeft te lopen. Maar je wordt er wel veel rijker van…

Jezelf beter leren kennen? Welkom in mijn praktijk De Denkruimte, in Amsterdam.

Ken jezelf: samen op onderzoek naar wie wat jou drijft

Als je bij mij komt, hoeft er niet meteen een dringende kwestie te zijn waar je mee zit. Het kan ook zijn dat je gewoon nieuwsgierig bent wat een filosofisch gesprek oplevert. Als ik jou vragen ga stellen, vang ik snel genoeg op waar je eigenlijk voor komt. Maar soms is het heel duidelijk waar je mee zit, en knaagt het al zo lang, dat dit het moment is om er iets mee te doen. Denken en stap voor stap heel precies formuleren, de juiste woorden vinden, kan je dichter bij de kern brengen. Dichter bij de waarheid, kun je zeggen: de waarheid over jou.

De vraag waarover je wilt nadenken, kan van alles zijn. Mensen kwamen met kwesties als:

  • Waarom durf ik mezelf geen senior te noemen?
  • Moet ik deze relatie beëindigen?
  • Is er leven na de dood?
  • Ga ik door met deze studie?
  • Hoe komt het dat ik niet van mijn schoonmoeder kan houden?
  • Waarom voel ik me eenzaam in deze baan?
  • Ben ik een goede leider?
  • Hoe kan ik beter opkomen voor mezelf?
  • Welke kwaliteiten wil ik meer ontwikkelen en hoe doe ik dat?

Wat is jouw vraag?

Wat we in de denkgesprekken doen, is praktische filosofie. We gaan filosoferen. Dat houdt in dat jij jezelf misschien voor het lapje kunt houden, maar niet als je bij mij bent. Dan vraag ik door, en breng jou naar de kern van waar je echte vraag nu eigenlijk om draait.

We kunnen er ook voor kiezen om een biografische perspectief te nemen. Dan beschouwen we samen jouw leven van een afstandje. Dit proces is creatief, omdat je zelf nieuwe verbindingen legt tussen heden, verleden en toekomst. Ik laat je nadenken over aspecten van jezelf waar je nog nooit eerder over hebt nagedacht; vaak word je er blij van.

Er zijn veel wegen die naar Rome leiden. Hoe we het ook aanvliegen: het gaat erom dat jij wijzer wordt en het nodige inzicht over jezelf ontwikkelt. Meestal zijn mijn bezoekers na zes gesprekken een flink stuk wijzer en zijn er een hoop deuren geopend naar nieuwe paden om te bewandelen. Soms blijven ze een keer per maand komen om hun geest scherp te houden. Met elke keer een spannende vraag als uitgangspunt. Dat kan ook.

Neem plaats in De Denkruimte en gun jezelf wat je nodig hebt

Mail me gewoon als je meer wilt weten. Of kijk verder op de website van De Denkruimte. De kosten van de gesprekken zijn naar draagkracht. Het kennismakingsgesprek is gratis.

Of doe een keer mee met een autobiografische schrijfsessie (2 uur, online, maandelijks).

Reserveer alvast een plekje in mijn agenda.

Ik werk in Amsterdam en Leeuwarden. Ook online consulten zijn mogelijk. In de avond afspreken kan ook.

Mail me

Ik ben de Vereniging voor Filosofische Praktijk en van de Beroepsorganisatie voor Biografiewerk.

Zie:

  • De website van de Vereniging voor Filosofische Praktijk
  • De website van de Beroepsorganisatie voor Biografiewerk.

Ervaring van mijn bezoekers

Studente (19):

Voordat ik bij Justine kwam, had ik veel vragen over dingen waar ik nog nooit een serieus gesprek over had gehad. Ik wist niet wat ik met die vragen moest doen. Toen ik in gesprek ging, hielp Justine mij heel erg verder door te bedenken waarom ik bepaalde woorden gebruikte en verbanden te zien tussen de dingen die ik zei. Ik had allemaal losse vragen en uiteindelijke ontdekte ik dat ze te maken hadden met één groter aspect in mijn leven. Verder heb ik door de gesprekken geleerd om na te denken over wat specifieke woorden die ik gebruik, betekenen voor mij, en kritisch te kijken of ik mezelf niet tegenspreek. Bij Justine is een gesprek nooit afgelopen. Na elke sessie bedachten we weer een nieuwe vraag waarover ik over na kon denken tot het volgende gesprek. Zo leerde ik dat elk gesprek nieuwe vragen wekt.

 

Lactatiekundige (vrouw, 50):

Ineens denk ik te weten wat ik wil met de rest van mijn leven. Tot Justine gewoon verder blijft peuteren naar het waarom van deze beslissing, die dus geen keuze blijkt te zijn, maar wederom ingegeven door wat ik denk dat de wereld om mij heen van mij verwacht. En als ik daar dan actie op onderneem, en voel dat die actie goed voelt, valt er een zware deken van mij af. Nee, het leven gaat niet ineens vanzelf op rolletjes. Er blijven valkuilen opdoemen die mijn denken over dreigen te nemen op cruciale momenten. En toch lijkt het of ik er net ietsje beter in ben dan een paar maanden geleden om afstand te nemen en me niet door tijdsdruk te laten overweldigen bij het nemen van beslissingen, maar meer vanuit rust keuzes te maken en daar bewust mee te leven en van te genieten.

 

Zorgprofessional (man, 54):

Bevraagd worden over hoe je denkt over zaken, je eigen zaken, bij filosofisch practicus Justine Pardoen, is een spannende reis geworden. Soms ongemakkelijk, soms confronterend word ik uit de comfort-zone van mijn eigen denken gelokt. Na elk gesprek ga ik met een vraag huiswaarts, vragen als ‘wanneer ben je goed genoeg?’, ‘wat doe ik dan precies?’ of ‘kan de twijfel gewoon blijven bestaan?’ Regelmatig plopt de huiswerkvraag boven in mijn bewustzijn gedurende relevante zaken tijdens de weken tussen de gesprekken. Zo doen de vragen hun werk in mijn dagelijks leven, en mijn belevenissen vormen weer de inbreng voor verdieping in het volgende gesprek bij Justine. Het heeft me gesterkt in mijn dagelijks werk. Het helpt me weerwoord te bieden aan mijn interne criticus, gewoon door een vraag te stellen.

 

Onderwijsadviseur (vrouw, 35):

De denkgesprekken met Justine helpen mij woorden te vinden voor mijn denkproces. Met behulp van de vraagstelling van Justine leer ik betekenis te geven aan mijn gevoel en kan ik gevoelens als ‘me niet nuttig voelen’ beter herkennen en onderzoeken. De gesprekken hebben ertoe bijgedragen dat ik dichter bij mijzelf kan komen met als gevolg dat ik mij beter kan openstellen naar anderen.

Meer informatie